Erre sokféle módszer van, de mi nyersételesek van amit használunk, van amit nem.
Egyik legfontosabb az aszalás.
A piacon rengeteg aszalót lehet kapni, sokféle kapacitással-tudással-műszaki paraméterekkel.
Néha bizony nehéz magunkat kiismerni. Régen én is a kicsi kerek aszalót használtam, hiszen annak nagyon kedvező volt az ára, és persze egy kis gyakorlatot is szereztem vele, de ma már nem javasolom senkinek.
Én 7 éve használom az Excaliburt, amivel nagyon meg vagyok elégedve.
Miért jó?
- 9 tálcája van, ami eleinte soknak tűnt, de amikor itt van a gyümölcs -zöldség szezon, akkor sokszor kicsi is, télen pedig egyszerre több kenyeret, kekszet is készítettem benne egyszerre és ez praktikusabbnak bizonyult idő és szervezéstechnikailag is
- állítható a hőfoka, ami az értékes beltartalom megtartása szempontjából a legfontosabb
- szögletes tálcái vannak, amiknek nincs pereme, így könnyen bele lehet pakolni és le lehet venni a kész termékeket
- hátul van a ventilátor, ami egyenletesen adja a tálcáknak a meleget
- könnyen tisztíthatók a lapjai
1 hibája van, de ezt viszonylag könnyen orvosoltam, hogy az időt nem tudom rajta beállítani. Van ilyen fajtája is, de az ár-érték arány nekem nem érte meg, mert vettem egy sima időkapcsolót 2000 Ft körüli összegért, és ráhelyezve ugyan úgy tudom akár az éjszaka közepén leállíttatni a gépet, mintha ez beépítve lenne.
Most még rengeteg mindent tudtok aszalni:paradicsomot, paprikát, szilvát, fűszernövényeket, házi vegetának valót, körtét, almát, fügét…kinek mi terem a kertjében 🙂
Télen jó ezeket az aszalványokat csipegetni, kekszeket, süteményeket lehet áztatással bármikor belőlük készíteni. A fűszerekből, vegetából pedig isteni ételeket, italokat alkothatunk 🙂
Jó aszalást mindenkinek!