Préselt levek és zöld turmix

Először is érdemes tisztázni: a lényerővel készített levek és a zöld turmixok nem ugyanazok.

Mindkettő jó, de más a hatásuk.

A préselt levet nem a gyümölcscentrifugával, hanem a lassú fordulatszámú lényerővel vagy speciális préssel készítjük (pl. búzafűlé). Ez egy rostok nélküli lé, amely az összes tápanyagot tartalmazza és könnyen felszívódik. Nemcsak a hétköznapokban érdemes fogyasztani ezt a levet, hanem kúraként is, hiszen komoly hatást tud kifejteni.

A búzafű frissen préselt levét gyakran „zöld vérnek” is hívják.

A turmix – smoothie – egy finom, sűrű ital, amely a hozzávalók majdnem minden részét tartalmazza (kivéve a magházakat), így ebben a rostok és a lé együtt található meg. Gazdag enzimekben, vitaminokban, ásványi anyagokban, nagyon könnyen emészthető és akár főételként is fogyasztható.

Vegyes étrend esetén megelőzésként napi rendszerességgel ajánlott fogyasztani a turmixokat.

Mindkettő a vega, vegán, nyers vegán étrend kihagyhatatlan része.

Ízelítő

Zöld turmix

Milyen az íze a zöld turmixnak? Gyakran felteszik nekünk ezt a kérdést, amire roppant egyszerű a válasz: mindig más. Az íze ugyanis az összetevők ízétől függ. Ha semleges ízű zöld leveleket választasz, pl. spenótot, mángoldot, porcsint, sóskát, salátákat, akkor a hozzáadott gyümölcsök aromáit fogod érezni: az almáét, a narancsét, a citromét, a banánét, a barackét, a szilváét, mikor, milyen gyümölcsből tettél bele többet.

Ha zamatosabb zöldet is használsz, mint pl. zellerlevelet, petrezselymet, mustárlevelet stb., akkor a turmixolás hatására még intenzívebb lesz az ital íze, így érdemes figyelni a mennyiségekre. Kóstolj többször készítés közben, ezzel elkerülheted a csalódást.

 

Elkészítése roppant egyszerű: először kb. 2-3 dl vízzel a zöldeket rakjuk a (nagy teljesítményű) turmixgépbe, majd jöhetnek a gyümölcsök.

Miért hasznos a zöld turmix?

Fantasztikusan tápláló.

Rostokban gazdag, és még rágnod sem kell, hiszen a gép elvégzi ezt a „munkát” helyetted, így könnyebb lesz az emésztés és a felszívódás is.

Néhány hetes fogyasztás után már biztosan érezni fogod a hatását:

  • elmúlhatnak az éhségrohamok
  • jobb minőségű és kevesebb alvásra van szükséged
  • több energiád lesz
  • tökéletesebb lesz a kiválasztásod
  • szebb lesz a körmöd, hajad, a bőröd stb.

Akik nálunk kóstolták, azt mondják, hogy szinte művészi szintre emeltük mind a zöld lé, mind a zöld turmixok készítését. Mindig az évszaknak megfelelő, friss alapanyagokat használunk – amelyek jelentős részét kertünkben magunk termesztjük, hogy a lehető legtartalmasabb, legegészségesebb italokat önthessük a poharadba.